Τάδε έφη Λιάνα...

Η Λιάνα Κανέλλη προχθές το βράδυ, μίλησε στο κεντρικό δελτίου του Channel 4, βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού, με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο Jοn Snοw. Εάν δεν έχετε δει το απόσπασμα, δείτε το και συνεχίζω...









Για τους μη ομιλούντες την αγγλική, να σας πω εν συντομία τι ειπώθηκε: Ο Snow ρωτάει την Λιάνα πως είναι να είσαι Έλληνας το συγκεκριμένο βράδυ, όταν η Ευρώπη κατηγορεί την Ελλάδα ότι απειλεί την οικονομία όλης της υφηλίου.


[Να θυμήσω εδώ ότι εκτός του γενικού προβλήματος και του ντόμινο που έχει προκαλέσει η κατάστασή μας στην παγκόσμια οικονομία, την ημέρα που ανακοινώθηκε η πρόθεση για δημοψήφισμα, τα χρηματιστήρια πήγαν κατά διαόλου.].
Η Λιάνα με τον μοναδικό της τρόπο, που ό,τι κι αν ψηφίζεις την παραδέχεσαι, του απαντάει -με ειλικρίνεια όπως λέει- ότι "αισθανόμαστε τολμηροί και γοητευτικοί (βλέπε "Τόλμη και Γοητεία") ακόμα κι αν κάνει "κρύο" στην Ελλάδα" [δεν ξέρω τι λένε οι Locomondo γι'αυτό] "αλλά ακόμα χρειάζεσαι την Ακρόπολη για να έχεις μια ιδέα από ευρωπαϊκό πολιτισμό. Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την ανακοίνωση και την απόφαση για ένα δημοψήφισμα που δεν πάρθηκε κάτω από κανένα δημοκρατικό μέσο."

Όταν ο Snow την ρωτάει αν αντιτίθεστε στο δημοψήφισμα, εκείνη απαντά "Ναι είμαστε εναντίον, γιατί είναι ένα ψεύτικο δημοψήφισμα, είναι ένα ερώτημα εκβιασμού και είναι εν καιρώ κρίσης όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο." Ο Snow πολύ σωστά υπογραμμίζει ότι δεν ξέρουμε καν ποιό είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος και η Λιάνα απαντάει ότι νομίζει πως "θα 'ναι αν θέλουμε να πεθάνουμε ή να σκοτωθούμε! Δεν είναι ερώτημα για κανένα λογικό λαό αυτό." Ενώ του υπενθυμίζει την δήλωση του δικού τους Winston Churchill ότι "Στο εξής θα λέμε όχι ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες".

Όταν της απαντάει-κατά μία έννοια λογικά- ότι εφόσον δεν είχαμε οργανωμένο σύστημα είσπραξης φόρων κι ότι εμείς φταίμε κυρίως για την κατάστασή μας, η ίδια απαντά πως  "Αγαπητέ μου, υπάρχουν πολλά χρήματα που παρήχθησαν από τον ελληνικό λαό που ουσιαστικά εκλάπησαν. Οπότε αν δεν μπορούν να πάρουν πίσω τα λεφτά που εκλάπησαν ή τα επενδύουν σε διάφορες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο ή σε ελβετικές τράπεζες και τώρα πρέπει να τα πάρουν πίσω. Αν ήσουν Έλληνας, απάντησέ μου: Θα άντεχες με μισθό μειωμένο κατά το ήμιση να πληρώνεις 6 διαφορετικούς φόρους μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες; Κανείς δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους στην Ελλάδα τώρα!" 

"Και ποιά "στην ευχή" είναι η λύση;",τη ρωτά. "Στη Δημοκρατία υπάρχει μόνο μία λύση. Εκλογές! Αφήστε το λαό να προσπαθήσει να σας δώσει την εικόνα του τι μπορεί η χώρα να κάνει, να παράξει, να πληρώσει και ότι μπορεί να είναι μια πραγματικά πλούσια χώρα! Μόνο με εκλογές αγαπητέ μου. Αλλιώς αυτό δεν είναι Δημοκρατία! Και δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρώπη φοβάται τόσο τις εκλογές. Οι εκλογές σου δίνουν τη δυνατότητα να μιλήσεις, να εκφραστείς. Μπορούμε να δώσουμε ερωτήσεις και απαντήσεις. Δοκιμάστε μας αντί να ασχολούμαστε με τον Nick the Greek ή συγγνωμη, τον George the Greek και να εναποθέτουμε την ευθύνη στις πλάτες ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού!".

Λοιπόν:

1) Μου άρεσαν τα αγγλικά της! Αν και θέλει δουλίτσα η προφορά, χρησιμοποίησε τη γλώσσα εξαιρετικά! Διαυγής και ετοιμόλογη όπως πάντα!
2) Έχει βρει τον τρόπο να εκφράζει Πράσινους, Ρούσσους, Λευκούς και Βένετους χωρίς κανείς να υπολογίζει με ποιά παράταξη κατεβαίνει.
3) Χωρίς να χάνει το λόγιο χαρακτήρα της γλώσσας που χρησιμοποιεί, είναι πάντα άμεση και χρησιμοποιεί σωστά το humour της και φυσικά δεν διστάζει ακόμα κι όταν μιλάει σε βρετανικό κανάλι. Στο κάτω κάτω γιατί να ντραπούμε εμείς για τα χάλια που μας ετοίμασαν άλλοι;
4) Μακάρι να 'χαμε κι άλλους πολιτικούς που να μας έκαναν καθολικά να νιώσουμε ότι πονάνε αυτόν τον τόπο. Ψηφίζουμε με ρίσκο και μετέπειτα τους ακούμε να μιλάνε με καχυποψία... Γι'αυτό Λιάνα μου, δεν ξέρω τι θα αλλάξει με τις εκλογές. Και τράμπα να γίνει στην κυβέρνηση (φύγε εσύ, έλα εσύ) και τα κόμματα και πρόσωπα να αλλάξουν, ίδια είναι όλα πια. Και οι εκλογές, πεταμένα λεφτά του κράτους. Anyways...

Post a Comment

Any comments?