Να σε λένε Γαλάτεια...

Αν σε λένε Γιώργο, Γιάννη, Μαρία ή Ελένη, το χειρότερο γύρω απ'το όνομά σου είναι ότι όταν ακούς κάποιον να το φωνάζει, δεν ξέρεις πάντα αν αυτός ο κάποιος φωνάζει εσένα!

Τι γίνεται όμως όταν σε λένε Γαλάτεια; 




Ναι, λοιπόν, αγαπημένοι μου φίλοι, ήρθε η ώρα να μιλήσω για το όνομά μου! Χρόνια μαζεύω το παρακάτω υλικό:

Κατ'αρχάς, με λένε Γαλάτεια γιατί τη γιαγιά μου τη λέγαν Γαλάτεια γιατί άρεσε πολύ το όνομα στην προγιαγιά μου και έπειτα στη μαμά μου. Τη γιαγιά μου κι εμένα, ποιός μας ρώτησε; Θα μου πεις, είναι ωραίο όνομα και φέρει πολλούς μύθους. Θα σου πω, ναι, αλλά ξέρεις τι είναι να πηγαίνεις σχολείο λεγόμενη Γαλάτεια; Ε; Ξέρεις; Ξέρεις τι είναι να πηγαίνεις σε δημόσια υπηρεσία και να μην καταλαβαίνουν ποιό είναι το μικρό ή το μεγάλο σου όνομα; Ε; Ξέρεις; Ξέρεις; Ξέρειιιιιιις; Ε, μάθε!

[Σύντομα για το όνομα: Γαλάτεια ονομαζόταν το άγαλμα που δημιούργησε ο Πυγμαλίων και επειδή έπεσε στον έρωτά του, ζήτησε από την Αφροδίτη να την ζωντανέψει. Έτσι κι έγινε.
Γαλάτεια επίσης ονομαζόταν μία νηρηίδα της θαλάσσης (aka νεράιδα) που την είχε ερωτευθεί ο κύκλωψ Πολύφημος αλλά εκείνη διατηρούσε δεσμό με τον Άκη, που έμελλε να γίνει θεός του ποταμού όταν τους τσάκωσε ο Πολύφημος σε σόκιν στιγμές και του ριξε έναν βράχο πάνω του με αποτέλεσμα να τα τινάξει ο Άκης και το αίμα του να τρέξει στη θάλασσα. Ως διά μαγείας το αίμα προς τη θάλασσα πρασίνιζε και ουψ- έτσι έγιναν τα ποτάμια. Η Γαλάτεια κρύφτηκε στη θάλασσα αλλά στην κυπριακή μυθολογία ξέρουμε ότι ο Πάφος ήταν γιος της Γαλάτειας και του Πολύφημου.]

Βλέπετε λοιπόν, ότι το όνομα Γαλάτεια, εμφανίστηκε σε πολλές στιγμές της μυθολογίας μας. Κι όμως, περισσότεροι αναγνωρίζουν το όνομα Πυγμαλίων! Χαρακτηριστικές είναι οι αντιδράσεις των ανθρώπων όταν πρωτοσυστήνομαι (ενώ υπάρχουν όπως είπα περιπτώσεις που δεν αντιλαμβάνονται καν ότι οι συλλαβές "γα-λά-τει-α" αποτελούν όνομα):

"Πρώτη φορά το ακούω!"
"Ελληνίδα είσαι;"
"Αααααα με τον Αστερίξ τι σχέση έχεις;"
"Από που βγαίνει το Γαλάτεια;"
και άλλα πολλά.

Μετά από 22 χρόνια σ'αυτή τη γη, έχω συνηθίσει πλέον τα παραπάνω. Αλλά ακόμα κι έτσι, δεν μπορεί να συλλάβει ο νους μου ειδικά τις δύο τελευταίες αντιδράσεις. Πες οκ, δεν έχουν όλοι τις στοιχειώδεις γνώσεις περί της ελληνικής μυθολογίας. Οκ. Αλλά αφού έχουν διαβάσει Αστερίξ, δεν παρατήρησαν ότι ο Αστερίξ έμενε στην Γαλατία και όχι στην Γαλάτεια; Επίσης, το Γαλάτεια δεν είναι αρκετά μεγάλο και περίεργο όνομα για να βγαίνει από κάποιο άλλο; Wtf????
Βέβαια φανταστείτε και την καζούρα που άκουγα μικρή γι'αυτό το όνομα, αλλά αυτό είναι κάτι στο οποίο δε θα ήθελα να σταθώ -.-  .

Το άλλο πρόβλημα, είναι το θέμα της γιορτής μου. Έμαθα ότι έχω γιορτή όταν ήμουν 11 χρονών περίπου. Συγκεκριμένα γιορτάζω 18 Μαΐου της Οσίας Γαλάτειας. Φυσικά δεν περιμένω να με θυμούνται όλοι, θα ήθελα όμως έστω οι κοντινοί μου να το θυμούνταν, όπως και τα γενέθλιά μου αλλά αυτό είναι ΑΛΛΗ ιστορία. Το πρόβλημα λοιπόν, είναι ότι κάποια στιγμή το Νοέμβρη γιορτάζει κι ο άγιος Γαλακτίονας.... Τα windows 7 έχουν ένα widget εορτολογίου το οποίο με αναφέρει κι εμένα εκείνη την ημέρα (ΚΑΙ ΣΤΙΣ 18/5 ΜΟΥΓΚΑ) και έτσι από το πουθενά όλοι μου εύχονται το Νοέμβρη αντί το Μάη. Μάλιστα με έναν φίλο μου είχα σφαχτεί γιατί προσπαθούσε να με πείσει ότι αφού στο εορτολόγιο ανέφερε και το όνομά μου (παρόλο που βρήκαμε και την σωστή γιορτή στη σωστή μέρα σε επίσημο εορτολόγιο), δεν ξέρω πότε είναι η γιορτή μου και ξέρει αυτός κι όλος ο υπόλοιπος κόσμος που μου ευχότανε. Bitch pleaaaase! 

Ξέρω πως όλα αυτά μπορεί να σας φαίνονται μικροπράγματα και προφανώς κι εγώ δεν τα θεωρώ καν προβλήματα μπροστά σ'αυτά που περνάμε, αλλά όπως και να το κάνουμε, το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε για τον εαυτό μας και που μαθαίνουν και οι άλλοι, είναι το όνομά μας και ίσως και το χαμόγελό μας!!! Προσωπικά, έχω θέμα διπλογραφίας, τριπλογραφίας και προφοράς και με το επώνυμό μου, οπότε είμαι καμμένη από ονόματα!!!


Με λένε Γαλάτεια. Και μου αρέσει το όνομά μου (τελικά). Ξέρω 2 μεγάλες συγγραφείς με το όνομά μου, μία σπουδαία μουσικό, σύζυγο, μαμά και γιαγιά (ναι, τη γιαγιά μου λέω), μία νεράιδα, ένα άγαλμα όνομα και πράγμα και το κορίτσι στον καθρέφτη μου με αυτό το όνομα. Κι ας μη μάθετε να το λέτε και να το γράφετε ποτέ. Galatea, Galatia, Γαλάτεια......... :)


2 comments

Unknown 2/29/2016 3:30 am

Γαλάτεια μπράβο για όλα αυτά... επιτέλους βρήκα έναν άνθρωπο που να λέει αυτό το όνομα και να μην ντρέπεται... είναι πολύ δύσκολο να εξηγείς σε όλους για το όνομα σου και να κοροϊδεύουν...

madBreena 5/03/2016 1:17 am

Σε ευχαριστώ Γαλάτειά μου. Είναι ένα κείμενο αφιερωμένο σε όλες τις Γαλάτειες εκεί έξω. Να θυμάσαι πόσο υπέροχο είναι το ξεχωριστό όνομά σου!

Post a Comment

Any comments?