Τα αγαπημένα (μου) J Animes (series + movies)

Χρόνο με το χρόνο οι fans των j animes αυξάνονται ακόμα και στη χώρα μας. Λέω "ακόμα" γιατί στην Ελλάδα τα j animes, τα μεταβολίζουμε ως παιδικά κινούμενα και μόνο! Για παράδειγμα το θρυλικό One Piece στην Ελλάδα παίχτηκε για ένα φεγγάρι και πλασαρίστηκε ως "παιδικό". Το σίγουρο όμως είναι ότι ξέρω πολλούς, πάρα πολλούς και πολύ άνω των 20 που το βλέπουν φανατικά! Ακόμα όμως και τα πραγματικά αφιερωμένα στο παιδικό κοινόj animes, υπερτερούν σε γοητεία απ'τα κονσερβοποιημένα αντίστοιχα αμερικάνικα!



Επιτρέψτε μου λοιπόν, να σας παραθέσω τις αγαπημένες μου σειρές και ταινίες του είδους! Αν είστε σχετικοί, περιμένω απόψεις και προτάσεις, αν όχι, κάντε ένα βήμα παραπέρα απ'τα Pokemon - please!


1)  Death Note: Απ'τις πιο γνωστές σειρές και όχι άδικα, αφού το Death Note συνδυάζει εικαστική τέχνη, δυνατό σενάριο, σκοτεινά συναισθήματα και πολύ προσεγμένη μουσική!  Το σενάριο έχει ως εξής: Όταν οι θεοί του Κάτω Κόσμου βαριούνται, αποφασίζουν να ρίξουν ένα απ'τα τεφτέρια του θανάτου στην Γη. Η δύναμη του τετραδίου είναι τεράστια αφού γράφοντας το όνομα ενός προσώπου μπορείς να το σκοτώσεις, έτσι απλά! Μπορείς ακόμα να διαλέξεις και τον τρόπο! Το τετράδιο αυτό φτάνει στα χέρια του Raito, ενός μαθητή Λυκείου, ο οποίος πιστεύει ότι με αυτό το τετράδιο θα αποδώσει δικαιοσύνη σε αυτόν τον σάπιο κόσμο... "I am justice"... Σύντομα όμως, ένας υπερβολικά έξυπνος νεαρός, ο L, θα ανατρέψει τα σχέδιά του...

2)  Grave Of The Fireflies : Έχω να δηλώσω ότι οι Ιάπωνες, ένας πολύπαθος λαός κακά τα ψέματα, ξέρουν από αντιπολεμικά δράματα! Η ταινία μας μεταφέρει στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη ζωή δύο ορφανών αδερφών που μόλις έχουν χάσει τη μητέρα τους και ξεκινούν μία οδύσσεια με πολλές κακουχίες. Όταν πλέον μείνουν ολότελα μόνα, σ'ένα εγκατελελειμένο καταφύγιο, η μόνη ελπίδα τους θα είναι μια χούφτα πυγολαμπίδες...

3) Elfen Lied : Παρ'όλο που πρόκειται για μία ακόμα δημοφιλέστατη σειρά, μία ακόμα σειρά με ένα εντελώς μη ρεαλιστικό σενάριο, είναι μια καλή επιλογή!!! Πρωταγωνίστρια είναι η Lucy, η οποία είναι ένα δείγμα της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Εξέλιξη που μπορεί να αποβεί καταστροφική για το μη εξελιγμένο ανθρώπινο είδος και γι'αυτό και κρατείται καλά φυλαγμένη! Όταν το σκάει και καταλήγει σε ένα ήσυχο ιαπωνικό χωριό, την περιμαζεύουν δύο ξαδέρφια και αποτελούν πλέον οι τρεις τους μία νέα οικογένεια. Το σενάριο είναι καλοφτιαγμένο, έχει απ'όλα αν και το τέλος της σειράς μας αφήνει λίγο ξεκρέμαστους. Οφείλω μόνο να πω ότι η σειρά περιέχει την πιο συγκινητική ιστορία που έχω δει ποτέ μου (μίας μικρούλας που το σκάει απ'το σπίτι της... και μόνο που τη θυμάμαι βουρκώνω!).

4) Saikano : Αντιπολεμική και αυτή η σειρά... ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ! Η Chise και ο Shuji αποφασίζουν να τα φτιάξουν, χωρίς ιδιαίτερο λόγο, απλώς για να τα φτιάξουν. Τίποτα δεν υπάρχει μεταξύ τους. Έλα όμως που ο πόλεμος θα χτυπήσει το νησί τους και το μυστικό της Chise θα φανερωθεί στον Shuji! Η Chise είναι άνθρωπος-όπλο μαζικής καταστροφής ό,τι κι αν σημαίνει αυτό! Στα πρώτα 10κάτι επεισόδια δεν κλαις... αλλά στα τελευταία 2 θα εύχεσαι να μην το 'χες αρχίσει ποτέ!

5) The Girl Who Leapt Through Time : Ναι ούτε αυτό είναι ρεαλιστικό σενάριο. Αλλά οι άνθρωποι και τα συναισθήματα είναι αληθινά και κάτι πάντα μας θυμίζουν. Αυτό είναι το φοβερό με τα manga και τα animes. Δεν έχουν συνήθως μία καθημερινή ιστορία, όμως οι ήρωες έχουν ψυχές και προσωπικότητες που πατούν στη Γη. Η ηρωίδα μας λοιπόν και εδώ, η Makoto ανακαλύπτει ότι μπορεί να ταξιδέψει στο χρόνο! Όχι πολύ μακριά, λίγο μπρος , λίγο πίσω. Στην αρχή όλα καλά, αλλά όταν αρχίσει να το παρακάνει...

6) Ayashi No Ceres : Είναι shojo, για να εξηγούμαστε!  Δηλαδή απευθύνεται κυρίως σε γυναικείο κοινό. Είναι το 2ο αγαπημένο μου anime, η Yuu Watase έχει δώσει τα ρέστα της, το έβλεπα επί 2-3 μέρες στη σειρά με μικρά διαλείμματα την πρώτη φορά, και το 'χω δει άλλες δυο φορές από τότε! Έχει μαζί με το Death Note, το ωραιότερο opening , για την ιστορία !Δε λέω τίποτα άλλο!

7) Azumanga Daioh : Shojo κι αυτό αλλά σας πληροφορώ ότι και τ'αγόρια το βλέπουν ευχάριστα. Σ'ένα σχολείο σαν και τα άλλα , θηλέων όμως, βλέπουμε τις περιπέτειες των κοριτσιών που η καθεμία έχει κι ένα χαρακτηριστικό! Περνάς ευχάριστα βλέποντάς το, αρκετά ευχάριστα! Miss Sakaki forever (είναι γατού γι'αυτό!)!!!

8) Claymore : Το ανακάλυψα λόγω της Galatea , μίας συνονόματής μου δηλαδή ηρωίδας (μα how cool is that?)! Το Claymore είναι μία σειρά δράσης, που το πάνω χέρι έχουν γυναίκες επαγγελματίες πολεμίστριες που διψούν για εκδίκηση, που παρασύρονται απ'το κακό και γυρνάνε πάλι πίσω, που δεν έχουν αισθήματα αλλά τα βρίσκουν στην πορεία... Πόρωση! 

9) Card Captor Sakura : Οκ είναι και shojo και ολίγον παιδικό και το 'χει δείξει και η ελληνική τηλεόραση! Αλλά είναι τόοοοοοοοοοοοοοοοοσο kawaii (google it!) και παραδέχομαι ότι το 'χω δει όλο!!! Κλασικό σενάριο: η Sakura (ωραίο όνομα) έχει το χρέος (την "χρέωσε" ένα μικρό κίτρινο αρκουδοπλασματάκι) να βρει και να κατακτήσει όλες τις κάρτες που αυτό το πλασματάκι σκόρπισε από λάθος του, γιατί αν δεν το κάνει το στοιχείο κάθε κάρτας (αέρας, φως , νερό κτλ) θα ταλαιπωρήσει την ανθρωπότητα! Είναι παιχνιδιάρικες κάρτες!

10) Στη δέκατη θέση και χωρίς πολλά σχόλια, βάζω όλες αυτές τις αιώνιες σειρές που έχω αρχίσει αλλά δεν αντέχω να συνεχίσω... Bleach, One Piece, Naruto είναι μερικές από αυτές. Αξίζουν αρκεί να 'χεις υπομονή!

Post a Comment

Any comments?